JOM JADI JUTAWAN

JOM JADI JUTAWAN
HANYA RM1.00 UNTUK JADI JUTAWAN..dermalah

Thursday, 5 April 2012

RAYUAN SUMBANGAN DARIPADA AKTIVIS AQSYA SYARIF


Alhamdulillah, segala puji bagi Allah yang telah memberikan kita nikmat yang tersangat banyak, tak terkira dan tak mampu untuk dibalas. Dia memberikan kita nikmat hidup, nyawa, pancaindera, akal, keluarga, masa, dan harta..
Terdapat banyak ayat dalam al-Quran yang memperlihatkan bahawa Allah sendiri ingin menguji adakah manusia ini bersyukur dengan nikmatNya. Bagaimana bersyukur ? Banyak caranya, melalui perkataan, perbuatan dan hati.

Oleh kerana Allah jualah yang memberikan segala nikmat yang kita lihat dan tak lihat , maka tidaklah perlu dinilai seseorang hamba itu dengan banyaknya harta dan nikmat, tetapi Allah mahu melihat kesan syukur kita pada nikmat yang diberikanNya itu kepada kita, iaitu antaranya dengan melakukan amal kebajikan.
Sabda Rasulullah s.a.w pula : Sesungguhnya Allah tidak melihat (untuk penilaian) kamu pada rupa dan harta kamu. Sebenarnya Allah melihat kepada hati dan amalan kamu.
Nah… di sini saya ingin menyentuh berkenaan salah satu amal kebajikan yang boleh dijadikan bukti bersyukur itu sendiri, iaitu : bersedekah atau infaq di jalan Allah.
Tahukah anda ? Ya. Saya yakin anda yang membaca tulisan ini telah pun tahu : Pahala bersedekah adalah sangat besar, dan boleh digandakan oleh Allah sehingga 700 kali ganda, seperti dalam firmanNya :

مَّثَلُ الَّذِينَ يُنفِقُونَ أَمْوَالَهُمْ فِي سَبِيلِ اللَّـهِ كَمَثَلِ حَبَّةٍ أَنبَتَتْ سَبْعَ سَنَابِلَ فِي كُلِّ سُنبُلَةٍ مِّائَةُ حَبَّةٍ ۗ وَاللَّـهُ يُضَاعِفُ لِمَن يَشَاءُ ۗ وَاللَّـهُ وَاسِعٌ عَلِيمٌ ﴿٢٦١

Maksudnya : {{ Bandingan (derma) orang-orang yang membelanjakan hartanya pada jalan Allah, ialah sama seperti sebiji benih yang tumbuh menerbitkan tujuh tangkai; tiap-tiap tangkai itu pula mengandungi seratus biji. Dan (ingatlah), Allah akan melipatgandakan pahala bagi sesiapa yang dikehendakiNya, dan Allah Maha Luas (rahmat) kurniaNya, lagi Meliputi ilmu pengetahuanNya.}} – surah al-Baqarah ayat 261

Sedekah itu banyak caranya, ada yang berbentuk perbuatan, ada yang berbentuk harta benda. Sedekah yang berbentuk perbuatan sangat banyak. Sekali lagi, saya anggap anda semua sudah mendengar hadith Kullu Sulama ini :

عَنْ أَبِيْ هُرَيْرَةَ رَضِيَ اللهُ عَنْهُ قَالَ : قَالَ رَسُوْلُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : كُلُّ سُلاَمَى مِنَ النَّاسِ عَلَيْهِ صَدَقَةٌ، كُلُّ يَوْمٍ تَطْلُعُ فِيْهِ الشَّمْسُ تَعْدِلُ بَيْنَ اثْنَيْنِ صَدَقَةٌ، وَتُعِيْنُ الرَّجُلَ فِي دَابَّتِهِ فَتَحْمِلُهُ عَلَيْهَا أَوْ تَرْفَعُ لَهُ عَلَيْهَا مَتَاعَهُ صَدَقَةٌ وَالْكَلِمَةُ الطَّيِّبَةُ صَدَقَةٌ، وَبِكُلِّ خُطْوَةٍ تَمْشِيْهَا إِلَى الصَّلاَةِ صَدَقَةٌ وَ تُمِيْطُ اْلأَذَى عَنِ الطَّرِيْقِ صَدَقَةٌ [رواه البخاري ومسلم]

Terjemah hadits / ترجمة الحديث :

Daripada Abu Hurairah radhiallahuanhu dia berkata : Rasulullah s.a.w bersabda : (( Setiap anggota tubuh manusia wajib disedekahi, setiap hari di mana matahari terbit lalu engkau berlaku adil terhadap dua orang (yang bertikai) adalah sedekah, engkau menolong seseorang yang berkenderaan lalu engkau bantu dia untuk naik kenderaannya atau mengangkatkan barangnya adalah sedekah, ucapan yang baik adalah sedekah, setiap langkah ketika engkau berjalan menuju solat adalah sedekah; dan menghilangkan gangguan dari jalan adalah sedekah.))
Kamaruzzaman bin Abd Rahim
مسؤول تنفيذي - العلاقات العامة

Executive, Public Relation
Aqsa Syarif Berhad | Malaysia

No comments:

Post a Comment